Bel voor advies

Van probleemstelling tot oplossing: ChroNo64

Door aanhoudende berichtgeving in de media ontstaat een collectief besef dat werken met chroom-6 forse gezondheidsrisico’s oplevert. Tragische situaties bij Defensie en de Nederlandse Spoorwegen raken ons allemaal. In 2017 wordt het gebruik van chroom-6 vrijwel geheel verboden. Voorheen zijn bruggen, treinen, vliegtuigen, lantaarnpalen, gebouwen en vele andere objecten behandeld met chroom-6 houdende verf. Onderhoud van deze objecten wordt stilgelegd, want richtlijnen ontbreken en een veilige oplossing voor onderhoud is niet voorhanden.

Ook Van Ginkel Groep wordt getroffen door de problematiek rondom chroom-6. Van Ginkel Groep heeft meer dan 50 jaar ervaring in straalwerk, reinigen, metalliseren en coaten van staal en beton. Onderhoud aan bruggen en andere objecten behoort tot de dagelijkse werkzaamheden. Een aantal mensen bij Van Ginkel Groep steekt de hoofden bij elkaar om een oplossing te zoeken voor het verwijderen van chroom-6.

Er wordt een team samengesteld dat zich vanaf dat moment volledig richt op het project. Ogenschijnlijk eenvoudige voorwaarden luiden een intensieve en spannende periode van onderzoek in naar de oplossing voor het veilig verwijderen van chroom-6:

  • de oplossing moet veilig zijn voor mens en milieu en het gevaar direct bij de bron aanpakken
  • de oplossing moet werkbaar zijn voor iedereen; simpel en praktisch

Na ruim een jaar onderzoek, ontwikkeling en aansluitend een uitvoerige testfase met hulp van geaccrediteerde laboratoria en overheid is ChroNo64 klaar om de markt te bedienen als dé oplossing voor het veilig, slim en snel verwijderen van chroom-6.

ChroNo64 gaat verder als een zelfstandige onderneming met aan boord een team van gepassioneerde professionals dat uitdaging vindt in het bedenken van slimme oplossingen om werk eenvoudiger én veiliger te maken. Familiewaarden en veiligheid staan centraal binnen het bedrijf, want aan het einde van de dag wil je dat iedereen weer in goede gezondheid verenigd wordt met zijn of haar familie.

Innovatie, duurzaamheid, kwaliteit en betrouwbaarheid: dé kernwaarden van ChroNo64

De onuitputtelijke drang om te innoveren zit in de genen van het bedrijf. ChroNo64 is ontstaan op de werkvloer bij Van Ginkel Groep, een familiebedrijf, met een rijke historie aan vernieuwingen. Die innovatiekracht begint al op de werkvloer met een kopje koffie en een goede dialoog met de welbekende vragen: ‘Kunnen wij dit? En zo ja, hoe kunnen we dit dan slimmer/beter/veiliger/sneller doen?’

De behoefte om elke dag een beetje beter te worden zorgt voor passie op de werkvloer. Vertrouwen ook, want er is veel ruimte binnen de organisatie om betrouwbare en solide oplossingen te bedenken voor vraagstukken waar je dagelijks tegenaan loopt.

ChroNo64 zet met behulp van een nat straalproces chroom-6-verbindingen direct bij de bron om naar chroom-3. Door de methodiek verder te ontwikkelen is het ondertussen ook mogelijk om ChroNo64 effectief te gebruiken met behulp van een afbijtproces of een schuurproces. In de toekomst zijn er nog meer combinaties mogelijk.

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van het team van innovatie en de afdeling Q-SHE. De belangrijkste ontwikkeling op gebied van duurzaamheid is dat ChroNo64 volledig herbruikbaar is. ChroNo64 wordt na gebruik uit residuen gefilterd en opgevangen om zodoende weer opnieuw gebruikt te worden. De afdeling Q-SHE controleert elke stap in het proces en werkt nauw samen met geaccrediteerde laboratoria om de kwaliteit van product(ontwikkeling) en betrouwbaarheid van de dienstverlening te garanderen.

Sinds 2020 is ook invulling gegeven aan de tweede voorwaarde: de oplossing moet werkbaar zijn voor iedereen. Iedereen met een achtergrond in stralen/spuiten kan zich certificeren voor werken met ChroNo64. De afdeling Q-SHE van ChroNo64 stelt materiaal en trainingen beschikbaar en begeleidt de werkzaamheden met ChroNo64. Praktisch én simpel.