Bel voor advies

ChroNo64® en ChroNo59®: overeenkomst en verschil

30 - 6 - 2021

Sinds kort hebben we ChroNo59® toegevoegd aan onze productlijn. ChroNo59® en ChroNo64® voorkomen blootstelling aan chroom-6 op de werkvloer door chroom-6-verbindingen direct bij de bron om te zetten naar het onschadelijke chroom-3. Beide additieven zijn te gebruiken om chroom-6 te verwijderen van oppervlaktes die nat mogen worden geschuurd, gestraald of behandeld kunnen worden met afbijt. Het grote verschil tussen de twee additieven is dat ChroNo64® een 5% loogoplossing bevat en ChroNo59® niet, ofwel: ChroNo59® is vriendelijker voor je omgeving en ChroNo64® is effectiever bij het verwerken van je afval. Hoe dat precies zit lees je hier.

Hoe zat het ook alweer? Chroom-6 in stofvorm gevaarlijk

Verf met chroom-6 levert in vaste vorm geen gevaar op voor de gezondheid. Zodra je die verf behandelt door het oppervlak bijvoorbeeld te schuren of te stralen moet je oppassen, want dan kunnen die gevaarlijke chroom-6-verbindingen vrijkomen. Zeker in stofvorm is chroom-6 gevaarlijk voor de gezondheid en de omgeving. Chroom-6 kan dan via de huid, inademen of inslikken in het lichaam terecht komen en schade aanrichten.

Natte werkomgeving voorkomt risico’s stofvorming chroom-6

Door je werkomgeving nat te houden, nat te schuren of te stralen, voorkom je deze stofvorming en daarmee werk je al een stukje veiliger. Maar dan ben je er nog niet, want ook al heb je daarmee het risico van stofvorming gemitigeerd: je hebt nog steeds te maken met chroom-6.

Geen blootstelling aan chroom-6 als je werkt met ChroNo64® en ChroNo59®

Dat risico beheers je met ChroNo64® en ChroNo59®. Door één van deze additieven te gebruiken tijdens het nat schuren, nat stralen of werken met afbijt wordt iedere vrijgekomen chroom-6-verbinding direct omgezet naar het onschadelijke chroom-3. En dat is veilig, want betekent dat werknemers tijdens het werken met ChroNo64® of ChroNo59® niet worden blootgesteld aan chroom-6.

ChroNo64® met 5% natronloog oplossing: De meest effectieve oplossing om chroom-6 te verwijderen

Naast deze overeenkomst is er ook een verschil tussen ChroNo64® en ChroNo59®. ChroNo64® bevat een 5% natronloog oplossing. Het grote voordeel van werken met loog is dat het alle chroom-6-verbindingen actief vrijmaakt uit de verf, waardoor ChroNo64® dus ook alle chroom-6-verbindingen kan omzetten naar het onschadelijke chroom-3. De meest effectieve oplossing, want daardoor blijft er geen chroom-6 achter in je afval.

Als werken met 5% loog oplossing niet beheersbaar is

Loog is een corrosieve stof en in sommige gevallen zijn de risico’s van werken met loog niet beheersbaar. André van Ginkel, directeur van ChroNo B.V.: “ChroNo59® is ontwikkeld voor situaties, waarin het risico van het gebruik van een 5% loogoplossing niet beheersbaar is. Door ChroNo59 toe te voegen aan ons assortiment kunnen wij onze klanten nu de keuze geven welk risico op welk project het meest wenselijk is.”

ChroNo59® zonder loog: de vriendelijkste en veiligste oplossing om chroom-6 te verwijderen

ChroNo59® bevat geen loog en zet alle chroom-6-verbindingen die vrijkomen tijdens de werkzaamheden direct om naar chroom-3. Dat maakt werken met ChroNo59® net zo veilig in de strijd tegen chroom-6 als werken met ChroNo64®: je wordt immers niet blootgesteld aan chroom-6 tijdens je werkzaamheden. Omdat je ook geen rekening hoeft te houden met de risico’s van loog is ChroNo59® de vriendelijkste en veiligste oplossing om chroom-6 te verwijderen.

Verschil in effectiviteit zit ‘m in de staart: afvalverwerking

Door alle vrijgekomen chroom-6-verbindingen direct om te zetten naar chroom-3 voorkomen ChroNo64® en ChroNo59® blootstelling aan chroom-6 op de werkvloer. Op dat niveau merk je geen verschil, wat pleit voor gebruik van het vriendelijkere ChroNo59®. Het verschil merk je pas bij je afvalverwerking. Loog zorgt er namelijk voor dat alle chroom-6-verbindingen actief uit de verf worden vrijgemaakt. Dus ook chroom-6-verbindingen die anders niet waren vrijgekomen. Zodoende kun je met ChroNo64® alle chroom-6-verbindingen omzetten naar chroom-3 en heb je geen chroom-6 in je afval. ChroNo59® zet alleen chroom-6-verbindingen om die vrijkomen tijdens de werkzaamheden. Chroom-6-verbindingen die niet vrijkomen blijven achter in het afval, waardoor het als chroom-6-houdend moet worden verwerkt.

Keuze in beheersing van risico’s

En daar zit ‘m het verschil in keuze van beheersing van risico’s voor jou als klant. Wil je geen enkel risico voor mens en omgeving tijdens de werkzaamheden én kun je het risico van chroom-6 in afval goed beheersen? Dan kies je voor ChroNo59®. Kun je het risico van werken met loog beheersen tijdens werkzaamheden én wil je geen chroom-6 in je afval? Dan kies je voor ChroNo64®.

ChroNo59® is vriendelijker voor je omgeving en ChroNo64® is effectiever bij het verwerken van je afval

Best een complex verhaal? Misschien helpen de infographics die we aan het blog hebben toegevoegd! Of heb je liever wat voorbeelden uit de praktijk? lees dan de ervaringen met ChroNo59® van Louis Doeze Jager, onze specialist.

 

Wil je meer informatie over ChroNo64® of ChroNo59®? Neem contact met ons op!

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht