Bel voor advies

Chroom-6 in verf: de belangrijkste vragen op een rij

19 - 8 - 2021

Dat chroom-6 een gevaarlijke stof is werd enkele jaren geleden pijnlijk duidelijk. Steeds meer verhalen doken op van mensen die – na in contact te zijn geweest met chroom-6 – ernstige gezondheidsklachten ontwikkelden. Wat bleek: chroom-6 kan na het inademen of inslikken kanker veroorzaken. Sinds 2017 worden er daarom strenge eisen gesteld aan het werken met chroom-6-houdende verf. Wij geven antwoord op de belangrijkste vragen.

Waarom zit er eigenlijk chroom-6 in verf?

Een chroom-6-verbinding heeft effectieve eigenschappen, zoals roestwering. Door chroom-6 aan verf toe te voegen, wordt de ondergrond – waarop de verf wordt toegepast – beter beschermd tegen corrosie.

Waar wordt chroom-6-houdende verf voor gebruikt?

Vanwege de roestwerende eigenschappen wordt chroom-6-houdende verf met name gebruikt bij objecten die voor langere tijd beschermd moeten worden tegen corrosie. Denk hierbij aan stalen bruggen, leidingen, lantaarnpalen, vliegtuigen, treinen en schepen.

In welke verf zit chroom-6?

Chroom-6 zit tegenwoordig niet meer in verfsoorten die aan consumenten worden verkocht. Dat is sinds 2006 verboden. Chroom-6 kan nog wel in professionele verf voorkomen. Het gebruik van chroom-6-houdende verf is echter alleen toegestaan met een ontheffing.

Hoe herken je chroom-6 verf?

Chroom-6 verf kun je niet zomaar herkennen. In algemene zin geldt: hoe ouder de verf, hoe groter de kans dat er chroom-6 is gebruikt. Het kan dus ook voorkomen dat een object is overgeschilderd en dat in de oudere laag chroom-6 aanwezig is. Heb je een vermoeden van de aanwezigheid van chroom-6-houdende verf? Laat er dan een professional naar kijken. Zelf werken wij samen met de geaccrediteerde laboratoria SGS Search en RPS. Deze laboratoria stellen met behulp van materiaalmonsters vast of er op jouw ondergrond gewerkt is met chroom-6 houdende verf of coating.

Is chroom-6 verf altijd schadelijk?

Nee, chroom-6 verf is alleen schadelijk in stofvorm. In vaste vorm, opgesloten in verf op een oppervlak, is chroom-6 niet schadelijk. Pas wanneer er onderhoud wordt gepleegd aan een behandeld oppervlak door bijvoorbeeld schuren, slijpen of stralen – waarbij stofvorming plaatsvindt – is chroom-6 schadelijk. De stofdeeltjes kunnen namelijk via neus, mond of zelfs huid je lichaam binnenkomen.

Hoe wordt chroom-6 uit verf verwijderd?

Het is belangrijk dat chroom-6 op een deskundige manier uit verf wordt verwijderd. ChroNo B.V. is specialist in het veilig verwijderen van chroom-6 uit verf. Dit doen wij met onze revolutionaire additieven ChroNo64® en ChroNo59®, die chroom-6 verbindingen direct bij de bron omzetten naar het veilige chroom-3. Zodra door een laboratorium is vastgesteld dat het oppervlak vrij is van chroom-6, kan het oppervlak opnieuw worden behandeld.

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over chroom-6 in verf? Neem gerust contact op met één van onze specialisten. Wij beantwoorden graag jouw vragen.

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht