Bel voor advies

Chroom-6 veilig verwijderen met water?

24 - 2 - 2022

We weten ondertussen dat chroom-6 in vaste vorm – opgesloten in verf op een ondergrond – ongevaarlijk is voor je gezondheid. Pas als je de verf gaat behandelen ontstaat er een risico voor je gezondheid. In stofvorm kan chroom-6 via neus, mond of zelfs via de huid in je lichaam terecht komen en kankerverwekkend zijn.

Nat werken beperkt risico stofvorming chroom-6

Het is dus belangrijk om stofvorming te voorkomen als je chroom-6-houdende verf verwijdert van een oppervlak. Door je werkomgeving nat te houden en je werkzaamheden nat uit te voeren beperk je het risico van stofvorming. Maar ben je door nat te schuren of nat te stralen genoeg beschermd tegen chroom-6?

Met alleen water maak je chroom-6 niet onschadelijk!

Nee, helaas. Je beperkt weliswaar het risico van stofvorming als je nat werkt, maar met alleen water maak je chroom-6 niet onschadelijk.

Wil Klarenaar, senior consultant bij SGS INTRON en specialist in chroom-6 legt uit:

Wil Klarenaar: ‘In de beginfase ging het gerucht dat wanneer chroom-6 in contact zou komen met water het vanzelf en ook nog eens heel snel zou worden afgebroken. Dat gerucht werd gevoed door medische omstandigheden: het gebeurt immers ook in ons lichaam als chroom-6 onverhoopt in onze cellen terecht komt. Maar als je het zo uit z’n context trekt is dat echt een fabeltje, want chroom-6 doet helemaal niets met water en blijft chroom-6. Dat verandert niet. In onze lichaamscellen zit veel meer dan alleen water, in het ergste geval ons DNA, waarmee chroom-6 reageert en die combinatie van dat lichaamswater en al die andere stoffen in onze lichaamscellen zorgt voor de afbraak van chroom-6. Op het moment dat je dus alleen maar met water zou gaan stralen dan heb je chroom-6 in volle glorie en concentratie zoals die uit de verf komt aanwezig en daar gebeurt in eerste instantie heel weinig mee. Als je het op je huid krijgt kan het nog steeds worden opgenomen. Als je waterdruppeltjes inademt of inslikt of wanneer ze in contact komen met je handen, kun je chroom-6 ook op die manier binnen krijgen.’

ChroNo64® en ChroNo59® zetten chroom-6 direct om naar chroom-3

Door je werkzaamheden uit te (laten) voeren met ChroNo64® of ChroNo59® pak je het gevaar van chroom-6 wél direct aan, want onze additieven zetten elke vrijgekomen chroom-6-verbinding razendsnel om naar chroom-3. Dat werkt een stuk prettiger, want hierdoor word jij tijdens je werk niet blootgesteld aan chroom-6. Ook Wil Klarenaar is enthousiast over de snelheid waarmee ChroNo64® en ChroNo59® chroom-6 omzet: ‘Chroom-6 wordt heel snel en heel volledig omgezet naar chroom-3. Dit is een hele nuttige toepassing.’

 

  • ChroNo64® en ChroNo59® gebruik je in combinatie met een nat werkproces en deze pbm. Laat onze additieven meewerken aan jouw veilige werkomgeving!
  • Wil je zelf chroom-6 verwijderen door ondergronden nat te schuren met ChroNo59®? Meld je dan aan voor onze cursus.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht