Bel voor advies

Van probleemstelling tot oplossing voor het verwijden van chroom-6

Door aanhoudende berichtgeving in de media ontstaat een collectief besef dat werken met chroom-6 forse gezondheidsrisico’s oplevert. Tragische situaties bij Defensie en de Nederlandse Spoorwegen raken ons allemaal. In 2017 wordt het gebruik van chroom-6 vrijwel geheel verboden. Voorheen zijn bruggen, treinen, vliegtuigen, lantaarnpalen, gebouwen en vele andere objecten behandeld met chroom-6 houdende verf. Onderhoud van deze objecten wordt stilgelegd, want richtlijnen ontbreken en een veilige oplossing voor onderhoud is niet voorhanden.

De koppen bij elkaar

Ook Van Ginkel Groep wordt getroffen door de problematiek rondom chroom-6. Van Ginkel Groep heeft meer dan 50 jaar ervaring in straalwerk, reinigen, metalliseren en coaten van staal en beton. Onderhoud aan bruggen en andere objecten behoort tot de dagelijkse werkzaamheden. Een aantal mensen bij Van Ginkel Groep steekt de hoofden bij elkaar om een oplossing te zoeken voor het verwijderen van chroom-6.

Een intensieve en spannende periode

Er wordt een team samengesteld dat zich vanaf dat moment volledig richt op het project. Ogenschijnlijk eenvoudige voorwaarden luiden een intensieve en spannende periode van onderzoek in naar de oplossing voor het veilig verwijderen van chroom-6:

  • de oplossing moet veilig zijn voor mens en milieu en het gevaar direct bij de bron aanpakken
  • de oplossing moet werkbaar zijn voor iedereen; simpel en praktisch

Na ruim een jaar onderzoek, ontwikkeling en aansluitend een uitvoerige testfase met hulp van geaccrediteerde laboratoria is ChroNo64® in 2019 klaar om de markt te bedienen als dé oplossing voor het veilig, slim en snel verwijderen van chroom-6.

Alle kennis en kunde in huis

De werkzaamheden met ChroNo64® worden uitsluitend uitgevoerd door specialisten in dienst bij Van Ginkel Groep. Dat is praktisch, want Van Ginkel Groep heeft alle kennis, kunde en materialen in huis om iedere klant een gepaste oplossing te bieden.

Een nieuw product

In 2021 wordt ChroNo59® toegevoegd aan de productlijn. ChroNo59® is nóg vriendelijker voor mens en milieu dan ChroNo64®, omdat ChroNo59® geen gebruik maakt van een 5% loogoplossing. ChroNo59 wordt veel gebruikt op plekken waar niet met loog gewerkt mag worden en is favoriet bij schilders, omdat het heel prettig werkt in combinatie met een nat schuurproces.

De start van ChroNo B.V.

In 2021 worden de additieven ondergebracht in ChroNo B.V. en ChroNo B.V. gaat verder als een zelfstandige onderneming met aan boord een team van gepassioneerde professionals dat uitdaging vindt in het bedenken van slimme oplossingen om werk eenvoudiger én veiliger te maken. De samenwerking met Van Ginkel Groep als partner in de uitvoering van werkzaamheden borgt de kwaliteit en betrouwbaarheid die beide bedrijven zo belangrijk vinden. Ook bij ChroNo B.V. staan familiewaarden en veiligheid centraal, want aan het einde van de dag wil je dat iedereen weer in goede gezondheid verenigd wordt met zijn of haar familie.

Innovatie, duurzaamheid, kwaliteit en betrouwbaarheid: dé kernwaarden van ChroNo B.V.

De onuitputtelijke drang om te innoveren zit in de genen van het bedrijf. ChroNo B.V. is ontstaan op de werkvloer bij Van Ginkel Groep, een familiebedrijf, met een rijke historie aan vernieuwingen. Die innovatiekracht begint al op de werkvloer met een kopje koffie en een goede dialoog met de welbekende vragen: ‘Kunnen wij dit? En zo ja, hoe kunnen we dit dan slimmer/beter/veiliger/sneller doen?’

De behoefte om elke dag een beetje beter te worden zorgt voor passie op de werkvloer. Vertrouwen ook, want er is veel ruimte binnen de organisatie om betrouwbare en solide oplossingen te bedenken voor vraagstukken waar je dagelijks tegenaan loopt.

Chroom-6 verwijderen bij de bron

De additieven van ChroNo B.V. zetten chroom-6-verbindingen direct bij de bron razendsnel om naar chroom-3. Initieel in combinatie met een nat straalproces, maar ondertussen kunnen ChroNo59® en ChroNo64® ook gebruikt worden tijdens nat schuren of behandeling van een oppervlak met afbijt.

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van het team van innovatie en de afdeling Q-SHE. De belangrijkste ontwikkeling op gebied van duurzaamheid is dat ChroNo59® en ChroNo64® volledig herbruikbaar zijn. De additieven worden na gebruik uit residuen gefilterd en opgevangen om zodoende weer opnieuw gebruikt te worden. De afdeling Q-SHE controleert elke stap in het proces en werkt nauw samen met geaccrediteerde laboratoria om de kwaliteit van product(ontwikkeling) en betrouwbaarheid van de dienstverlening te garanderen.

Heb je vragen? Neem direct contact op met één van onze specialisten.