PBM: wat je draagt als je veilig chroom-6 wilt verwijderen met ChroNo64®
Goede vraag! Kijk, ChroNo64® is ontwikkeld met de arbeidshygiënische strategie (AHS) in het achterhoofd. De AHS werkt met verschillende veiligheidsniveaus. Niveau 1 is het hoogste en veiligste niveau. Op dat niveau tref je maatregelen die het risico van een gevaarlijke stof elimineren, ofwel je werkt met verf die niet chroom-6-houdend is of andere zware metalen bevat. Op niveau 4 tref je veiligheidsmaatregelen op persoonlijk niveau: je draagt persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) tijdens je werk om jezelf te beschermen tegen gezondheidsrisico’s. Daartussen bevindt zich nog een heel scala aan mitigerende maatregelen met als uitgangspunt: hoe meer maatregelen op het hoogste niveau, hoe minder maatregelen op het laagste niveau. ChroNo64® doet z’n werk op veiligheidsniveau 2. Direct bij de bron wordt chroom-6 omgezet naar het onschadelijke chroom-3.
Top! Dus met ChroNo64® kun je schuren en stralen in je onderbroek?
Ha! Grapjas. Nee, helaas. ChroNo64® maakt korte metten met chroom-6, maar heeft geen effect op andere zware metalen, zoals lood. Dat ten eerste. Ten tweede bevat ChroNo64® natriumhydroxide, een corrosieve stof die niet in contact moet komen met je huid. Hoewel het volgens de AHS een prima mitigerende maatregel is om een carcinogene (kankerverwekkende) stof zoals chroom-6 onschadelijk te maken met behulp van een corrosieve (bijtende) stof zoals natriumhydroxide, is dat natuurlijk niet zonder gevaar. Je zult je PBM’s en je andere maatregelen daarom ook moeten afstemmen op werken met een corrosieve stof.
Dan zie ik eruit als een sumoworstelende astronaut…
Nee, dat nou ook weer niet. ChroNo64® wordt gebruikt in combinatie met een nat straalproces, hierdoor vindt er geen stofvorming plaats en daarmee is het risico op ronddwarrelende chroom-6-houdende stofdeeltjes verwaarloosbaar. Dat betekent dat je niet in een overdrukpak hoeft te werken. Bovendien zet ChroNo64® al het vrijgekomen chroom-6 razendsnel om in chroom-3, waardoor het gevaar van de carcinogene stof heel snel is geweken. Zolang jij je aan de veiligheidsmaatregelen houdt en jezelf goed beschermt zal elk urinemonster er prima uitzien.
Oké, maar wat trek ik dan wel aan?
In de foto’s bij dit artikel hebben we dat mooi voor jou in beeld gebracht.
Hee! Er zit verschil in de PBM’s tussen schuren en stralen
Klopt! Goed gezien. Bij het stralen heb je te maken met hoogmechanische snelheden en vernevelt ChroNo64®. Daarvoor heb je meer bescherming nodig dan bij schuren dat met een lage snelheid gaat en waarbij ChroNo64 niet vernevelt.
Hoe weten jullie dat allemaal?
Testen, testen en nog eens testen. Onze jongens leveren altijd urinemonsters in en lopen regelmatig met meters onder de kappen van verschillende geaccrediteerde laboratoria. Ieder object dat wordt gestraald wordt bovendien geanalyseerd, zodat we kunnen garanderen dat chroom-6 ook echt weg is. Meten is weten!
Wil jij ook opgeleid worden om veilig te kunnen werken met ChroNo64®? Klik hier.