Bel voor advies

Wanneer kies je voor ChroNo59® om chroom-6 te verwijderen? Vijf praktijkvoorbeelden

30 - 6 - 2021

In het vorige bericht besteedden we aandacht aan de overeenkomst en verschillen tussen ChroNo64® en ChroNo59®, maar wanneer kies je nou voor ChroNo59®? Louis Doeze Jager, ChroNo B.V. Specialist, geeft je vijf voorbeelden uit de praktijk waarbij chroom-6 verwijderen met ChroNo59® de beste keus is.

Hoe zat het ook alweer? Overeenkomst en verschil tussen ChroNo64® en ChroNo59®

ChroNo64® en ChroNo59® zetten het vrijgekomen chroom-6 direct om naar chroom-3, waardoor je tijdens werkzaamheden niet wordt blootgesteld aan chroom-6. Het grootste verschil tussen beide additieven is dat ChroNo64® werkt met een 5% natronloogoplossing. Dat loog maakt actief alle chroom-6-verbindingen vrij uit de verf, waardoor ChroNo64® alle chroom-6 omzet naar chroom-3 en er geen chroom-6 in je afval zit.

ChroNo59® heeft geen 5%-loogoplossing met als gevolg dat het additief alleen de chroom-6-verbindingen aanpakt die vrijkomen tijdens de werkzaamheden. Dat maakt werken met ChroNo59® de veiligste keus: je wordt immers niet blootgesteld aan chroom-6 en je hoeft geen rekening te houden met risico’s van werken met loog. Chroom-6-verbindingen die niet vrijkomen vormen geen direct gevaar voor mens en milieu, maar wel een potentieel risico en dus moet je je afval als chroom-6-houdend behandelen en laten verwerken.

Louis Doeze Jager is dé specialist bij ChroNo B.V. en licht graag toe in welke gevallen je voor ChroNo59® kiest:

 

1) Omgeving die niet beheersbaar is

Louis: “Laatst hadden we een project in Lemmer. In een prachtig natuurgebied moest het beton van een bruggetje worden gestraald. In dat geval spreek je van een niet beheersbare omgeving. Je wilt immers niet dat er chroom-6 of loog in het water of in de grond terecht komt. We hebben de brug met water en ChroNo59® gestraald. Het residu hebben we opgevangen op een ponton onder het bruggetje en afgevoerd als chroom-6-houdend afval.” In zulke gevallen adviseert Louis het gebruik van ChroNo59®.

2) Schuren

“Als je een oppervlak gaat schuren adviseer ik sowieso ChroNo59”, zegt Louis. “Met schuren krijg je zulke kleine verfdeeltjes, dan is ChroNo59 op z’n best. Het werkt een stukje veiliger en het additief schuurt ook prettig. Loog maakt ChroNo64 net iets vettiger, glibberiger en daar heb je met ChroNo59 geen last van.”

3) Kleine oppervlaktes

Louis kiest ook voor ChroNo59® bij gebruik op kleine oppervlaktes: “Het fijne werk, zoals kozijnen of buizen waarvan de lak beschadigd is en moet worden overschilderd, bijvoorbeeld. Dan hoef je het oppervlak alleen maar op te schuren met ChroNo59®, glad te maken en te overlagen.”

4) Combinatie: werken met ChroNo59®, afval verwerken met ChroNo64®

Er zijn situaties waarin een combinatie van additieven de beste keuze is. Louis: “Sommige klanten kiezen ervoor om het werk uit laten voeren met ChroNo59® en het afval te laten behandelen met ChroNo64®. Dat is het beste van twee werelden: je beheerst de omstandigheden van het werk optimaal en door je afval te behandelen met ChroNo64® kun je het vrij van chroom-6 verwerken. Ideaal!”

5) Schoonmaak van werkmateriaal

ChroNo59® wordt ook heel effectief ingezet als schoonmaakmiddel voor werkmateriaal. Louis: “We hebben klanten die hun materiaal na werkzaamheden schoon laten maken met ChroNo59®. Steigers waar chroom-6 stof op is neergedaald dompelen we in een bad met ChroNo59®. Op plekken die niet makkelijk te bereiken zijn of materiaal dat niet kan worden gedompeld in een bad wordt ChroNo59® verneveld toegepast. Uit monsters blijkt dat er na behandeling van het materiaal met ChroNo59® geen chroom-6 meer aanwezig is, waardoor het weer kan worden ingezet bij een volgende opdracht.”

Andere gevallen: ChroNo64®

In de meeste andere gevallen adviseert Louis ChroNo64®: “Als je omgeving goed beheersbaar is, je met de juiste afscherming en bescherming kunt werken, ja, dan adviseer ik ChroNo64®. Er is geen effectievere manier om chroom-6 verwijderen.”

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht